حقوق حیوانات

حقوق حیوانات یکی از مسائلی است که در این مقاله به آن می پردازیم.

حیواناتی که مالکشان آن ها را برای کشاورزی و زراعت استفاده می کنند مثل گاومیش و گاو، ازحیث صلاحیت محاکم جزء مال غیر منقول به حساب می آیند. بسیاری از افراد عقیده دارند که حیوانات با مشاهده ی زجر و ناراحتی صاحب خود دچار ناراحتی می شوند.

برخی از این تمایلات حسی نیازی به توضیح ندارد. حیوانات نمی توانند تشکر کنند. زبان گلایه و شکایت هم ندارند، اما روحی حساس دارند. ما در مقاله ی زیر به بررسی این موضوع که حقوق حیوانات چیست؟ می پردازیم.

حقوق حیوانات

نگرانی در مورد حقوق حیوانات بحث جدیدی نیست. هر ساله میلیون ها حیوان در جهان، در آزمایشگاه های  مختلف استفاده می شوند که از این میان تعدادی از آن ها سوخته می شوند، تعدادی مسموم می شوند، برخی در گرسنگی می میرند، برخی در معرض بیماری ها قرار می گیرند، برخی دیگر نیز به آسیب های مغزی دچار می شوند که همه ی این کارها برای کمک به جامعه ی بشری و پیشرفت علم صورت می گیرد.

میلیون ها حیوان در جهان، برای مصارف خوراکی کشتار می شوند. بیشتر آن ها در تراکم های بالایی نگهدار ی می شوند، مکان هایی که به هیچ عنوان از هوای پاکی برخوردار نبوده و حتی خیلی از آن ها نور آفتاب را هم نمی بینند.

بسیاری از این حیوانات به شدت به آنتی بیوتیک هایی که برای سرکوب بیماری های عفونی استفاده می شوند، حساسند و هیچ وقت احتیاجات روزمره ی این حیوانات برای داشتن زندگی سالم در نظر گرفته نشده است. حیوانات درد را احساس می کنند و با جدا شدن از خانواده و فرزند به افسردگی دچار می شوند.

آن ها هنوز در باغ وحش ها و سیرک ها برای سرگرمی به کار می روند. حتی فراتر از آن به عنوان یک ورزش برای انواع شکارهای بی رحمانه مثل گاوبازی و بزکشی مورد استفاده قرار می گیرند. هر عقل سلیم باور دارد که آن ها نیز حق دارند که در راحتی و آرامش زندگی کنند و مورد احترام باشند.

حیوان ضاله در منطقه ی مسکونی

به هر حیوانی که بدون صاحب و متصرف یافت گردد، ضاله می گویند. در رابطه با موضوع حقوق حیوانات باید گفت چنانچه حیوان گمشده ای در منطقه ای مسکونی یافت گردد و شخصی آن را پیدا نماید و با وجود دسترسی به حاکم آنرا تسلیم ننماید، حق مطالبه ی مخارج نگهداریش را از مالک آن نخواهد داشت. مثلا خرج درمان و خوراک حیوان را نمی توان مطالبه نمود.

چنانچه حیوان ضاله ای در منطقه ی غیر مسکونی یافت گردد و شخصی آن را پیدا نماید، شخص می تواند مخارج نگهداریش را از مالک آن مطالبه نماید. حتی اگر از این حیوان سودی نبرده باشد.

حقوق سگ

همان طور که می دانید اسلام دین میانه روی و تعادل است. شما می توانید این اعتدال را در دستورات دینی نیز مشاهده نمایید. در باب حقوق حیوانات در رابطه با حقوق سگ باید گفت: اگرچه در اسلام از سگ به عنوان حیوان نجس یاد شده، اما این باعث نشده که حقوق سگ نقض گردد.

 رعایت حقوق سگ بدان معنا نیست که با او بازی کنی و به آن دست بزنی. بلکه حقوق سگ عبارتست از رسیدگی به غذا و آب او و همچنین آزار ندادن او. چنانچه این موارد را رعایت نمایید یعنی حقوق سگ را رعایت کرده اید.

در کتاب های فقهی آمده است که چنانچه شخصی به اندازه ی وضو، آب داشته باشد؛ اما بترسد که اگر وضو بگیرد، به تشنگی دچار می شود، بر او واجب می شود که تیمم نماید و آب را برای خوردن نگه دارد. این حکم برای سگ نیز مطرح شده است. اگر شخصی از تشنگی حیوانی بترسد نیز حکم همین است. هر چند حیوان، سگ باشد.

در برخی روایات آزار و اذیت سگ منع شده است. همچنین در دسته ای دیگر از روایات به اطعام و سیراب نمودن سگ اشاره شده است. در بعضی روایات هم قاتل سگ را به پرداخت دیه محکوم می نماید.

در خصوص  حقوق حیوانات باید گفت همان طور که دیه ی انسان به ولی او تعلق گرفته و این علتی برای بی ارزشی اونیست، پس زمانی هم که اسلام، برای سگی دیه ای قرار داده است، می تواند به این معنا باشد که پرداخت دیه ی آن جبرانگر ارزش و بهای حیوان فوت شده باشد.

حقوق پرندگان

در بحث حقوق حیوانات باید گفت: آزاد سازی پرندگان می تواند به نوعی رعایت حقوق آن ها باشد. مهدیه جعفری عضو فعال حقوق حیوانات به شهروندان توصیه می کند که برای حمایت از حقوق پرندگان، باید آن ها را از فروشندگانی که آن ها را در قفس نگه می دارند خریده و رها کرد. چرا که با این کار از آزار و کشتن آن ها دور می شویم و به دنبال بهبود وضعیت آن ها می افتیم.

قوانین حاکم بر خرید و فروش حیوانات

ما در اینجا حقوق حیوانات را از منظر خرید و فروش بررسی خواهیم کرد. قوانین حاکم بر خرید و فروش حیوانات عبارتند از:

  • چنانچه مورد معامله، حیوانی باشد، مشتری می تواند تا 3 روز از زمان معامله، آن را فسخ نماید.
  • حیوان مورد اجاره، باید برای کاری استفاده بشود که مقصود طرفین بوده است. مثلا اگر حیوان برای سواری کردن اجاره داده شده، نمی توان آن را برای بارکشی استفاده نمود. مثلا اگر اسبی را برای سوارکاری اجاره می دهند، نباید آن را برای باربری استفاده کرد.

قوانین مربوط به صاحب حیوان

در رابطه با حقوق حیوانات برخی قوانین مربوط به صاحب حیوان عبارت است از:

چنانچه کسی با اجازه ی صاحبخانه وارد خانه شود و سگ آن خانه به او صدمه وارد نماید، صاحب خانه ضامن است. خواه سگ قبلا در آن خانه بوده یا این که بعدا به آن خانه وارد شده باشد.

چنانچه شخصی حیوانی را کتک بزند و آن حیوان هم در اثر زدن آن فرد خسارتی را وارد کند، در این صورت آن فرد زننده مسئول خسارت های وارد شده خواهد بود

چنانچه کسی سوار حیوانی شود و سپس آن را در جایی بگذارد، ضامن همه ی خسارت هایی است که حیوان به آنجا وارد مینماید.

مجازات کبوتر پرانی   

در بحث حقوق حیواناتبرای تامین حفاظت پرواز هواپیماها، هر کس در بخش هایی که از سوی وزارت جنگ ممنوع اعلام شده و همچنین در شعاع 40 کیلومتری فرودگاه ها، به کبوتر پرانی بپردازد، محکوم به 3 سال حبس تادیبی خواهد شد. وزارت جنگ نقاط ممنوعه و محل فرودگاه ها را از طریق روزنامه های کثیر الانتشار به اطلاع عموم مردم می رساند.

مجازات شکار حیوانات

درمورد حقوق حیواناتمجازات های مرتبط با شکار حیوانات عبارتند از:

  • هر کس عمدا حیوان حلال گوشتی را که به دیگری متعلق است را مسموم کند یا بکشد یا تلف کند به حبسی از نود و یک روز تا شش ماه یا به پرداخت جزای نقدی از 150 هزار تا300 هزار تومان محکوم خواهد شد.
  • هر کس بدون مجوز قانونی و خلاف قانون، اقدام به صید یا شکار حیوانات وحشی حفاظت شده کند، به حبساز 3 ماه تا 3 سال یا به پرداخت جزای نقدی از 150 هزار تا 1 میلیون و هشتصد هزار تومان محکوم خواهد شد.
  • هرکس حیوان حلال گوشتی را که شکارش از طرف دولت ممنوع اعلام شده را مسموم یا تلف یا ناقص کند یا این که بکشد به حبس از نودو یک روز تا شش ماه یا به پرداخت جزای نقدی از صد و پنجاه هزار تا سیصد هزار تومان محکوم خواهد شد.
  • هر اقدامی که علیه بهداشت عمومی انجام شود مثل دفع غیر بهداشتی و غیر اصولی فضولات دامی، کشتار غیر مجاز حیوانات ، مرتکبین به حبس تا 1 سال محکوم خواهند گردید.

همچنین تشخیص این که این اقدام تهدیدی علیه بهداشت عمومی شناخته می شود یا نه؛ بر عهده ی وزارت بهداشت و درمان خواهد بود.

One thought on “حقوق حیوانات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *