فسخ اجاره مبحثی است که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم.

برخی افراد برای کسب درآمد ملک شخصیشان را اجاره می دهند.  دراین میان در بسیاری از موارد دیده شده که روابط بین موجر و مستاجر به دلایلی که اصلا ارزش هدر دادن انرژی را ندارد، دچار ابهام و تیرگی شده است. ما در مقاله ی زیر به بررسی روابط میان موجر و مستاجر پرداخته و شرایط فسخ قرارداد اجاره توسط موجر را بیان می کنیم.

فسخ قرارداد

فسخ به معنی زایل گردانیدن، شکستن و تباه کردن است یا به عبارت ساده تر ادامه ندادن یک کار. هنگامی که قراردادی به علت سهل انگاری مشاور املاک و یا اراده ی قانون، منجر به انحلال شود، به آن فسخ قرارداد گفته می شود.

چند نکته در رابطه با فسخ اجاره

بعد از تعیین زمان اجاره و تنظیم قرارداد اجاره، قرارداد فسخ نخواهد شد؛ مگر در حالتی که علت موجهی برای آن موجود باشد. برخی از این شرایط عبارتند از:

  • خراب شدن ملک اجاره ای
  • ذکر شدن شرایطی در اجاره نامه ی فسخ
  • آسیب به ملک

در غیر از موارد بالا موجر و مستاجر حق فسخ اجاره را ندارند. چنانچه مستاجر قصد داشته باشد ملک مورد نظرش را تخلیه نماید، بایستی از 3 ماه قبل این موضوع را به موجرش اطلاع دهد. چرا که برای فسخ قرارداد اجاره 3 ماه زمان احتیاج است.

شرایط فسخ قرار داد اجاره توسط مستاجر

برخی شرایط فسخ قرارداد توسط مستاجر عبارتند از:

  • چنانچه ساختمان اجاره داده شده با مواردی که در اجاره نامه نوشته شده است، منطبق نباشد.
  • چنانچه طبق شرایط اجاره نامه، حق فسخ مستاجر بیان شده باشد.
  • چنانچه ملک اجاره ای، خراب شده باشد.

در چه مواقعی موجر می‌تواند اجاره نامه را فسخ نماید؟

مواقعی که موجر می تواند اجاره نامه را فسخ نماید عبارتند از:

  • چنانچه مستاجر بیشتر از 1 هفته در دادن اجاره بها تاخیر نماید.
  • چنانچه مستاجر، ملک را بابت کارهای نامربوط استفاده نماید.
  • چنانچه مستاجر بدون دلیل موجه به موجر اجازه ی ورود به ساختمان برای انجام کارهایی مثل تعمیرات را ندهد، موجر می تواند اجاره نامه را فسخ نماید.
  • چنانچه مستاجر ملک را برای انجام کارهایی به غیر از توافقات خود در اجاره نامه، استفاده نماید و یا در هنگام استفاده از ملک، مرتکب کارهایی خلاف شرع و اخلاق شود، موجر می تواند اجاره نامه را فسخ نماید.

از جمله مواردی که می تواند باعث تخلیه ی پیش از موعد مستاجر شود، دیرکرد در دادن اجاره است. اگر مستاجر برای 3 ماه، اجاره ی خود را پرداخت نکند، موجر حق دارد دستور تخلیه ی ملک را از دادگاه گرفته و اجاره نامه را فسخ نماید.

در صورت تخلیه نکردن ملک توسط مستاجر چه راه حل هایی پیشنهاد می شود؟

گاهی اوقات با پایان یافتن مدت اجاره، مستاجر از تخلیه ی ملک ممانعت به عمل می آورد، در این مواقع موجر باید طبق قانون، به شورای حل اختلاف مراجعه نماید. شورای حل اختلاف نیز با احراز مالکیت، دستور تخلیه ی ملک را صادر می نماید.

در این جا ذکر یک نکته الزامی است و آن این است که شورای حل اختلاف دستور تخلیه ی ملک را صادر می کند و نه حکم تخلیه را. حکم تخلیه که شامل تقاضای تخلیه قبل از اتمام زمان اجاره است. مثل این که مستاجر قبل از موعد مقرر تقاضای فسخ اجاره را مطرح نماید.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *