جرایم قابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن از مواردی است که امروز در این مقاله به بررسی آن می پردازیم.

بررسی قوانین مرتبط با تخلفات فضای مجازی

جرایم قابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن بر همه آشکار بوده و مسئله ی پوشیده ای نیست. قانون جرایم رایانه ای در سال 88 به تصویب رسید. پیش از تصویب شدن این قانون، مشکلات و خلا هایی وجود داشت که معمولا این مشکلات در غالب قوانین تجارت الکترونیک حل می شد.

استفاده ی ده میلیون نفری از فیلتر شکن

طبق گفته ی رئیس پلیس فتا حدود ده تا دوازده میلیون نفر از فیلتر شکن و VPN استفاده می کنند. پس از فیلتر تلگرام، شمار کاربران تلگرام تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است.

در رابطه با جرایم قابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن باید گفت که چیزی که ما همچنان شاهد آن هستیم این است که بیشترین جرایم در تلگرام و بعد از آن اینستاگرام است. اینستاگرام به علت این که مبتنی بر فایل های ویدئویی و عکس است، خصوصا مورد توجه کلاهبرداران حوزه ی مدلینگ است.

از سوی دیگر، فروشندگان کالاهای تقلبی نیز به سادگی می توانند با گذاشتن عکسی از محصول، اقدام به فروش آن کنند. به همین دلیل این شبکه برایشان محبوبیت زیادی دارد. پس از تلگرام و اینستاگرام، شبکه ی اجتماعی فیس بوک رتبه ی سوم از وقوع جرایم سایبری را دارد.

رئیس پلیس فتا همچنین افزود در فضای مجازی، احراز هویت مساله ی مهمی است. اما اغلب مجرمان فضای مجازی با اعلام هویت جعلی به ارتکاب جرایم می پردازند. در حالی که 96% مردم با این احراز هویت در فضای مجازی مشکلی ندارند.

وی همچنین در رابطه با کمترین و بیشترین جرایم قابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن اظهار داشت: کمترین جرایم به ترتیب به استان گلستان، استان سیستان و بلوچستان، استان لرستان، استان کهکیلویه و بویراحمر و کیش است.

بیشترین جرایم هم به ترتیب به تهران بزرگ، استان خراسان رضوی، استان اصفهان، استان فارس و استان مازندران اختصاص یافته است.

رشد 900% جرایم در فضاهای مجازی

در رابطه با جرایم قابل اتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن باید گفت که طبق تحقیقات به عمل آمده در سال جدید، جرایم در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و گوگل رشد 900% داشته است. تا جایی که امروز پلیس در حال دست و پنجه نرم کردن با آن است تا بتواند با این جرایم رخ داده مبارزه کند.

متاسفانه امروز، در اینستاگرام گزارش هایی مبنی بر وضعیت جرایم به انگلیس، فرانسه و آمریکا و دیگر کشورها داده شده است. با این حال، پلیس فتا در حال پیگیری بوده و با وجود محدودیت ها در این زمینه، توانسته است به کشفیات خوبی دست پیدا کند.

توهین، تهدید و مزاحمت در شبکه های اجتماعی

تقریبا همه ی اقشار جامعه می توانند قربانی توهین، تهدید و مزاحمت در شبکه های اجتماعی مانند تلگرام، اینستاگرام و مانند آن قرار بگیرند. متاسفانه بیشتر این جرایم بر علیه کودکان و زنان واقع شده است. توهین، تهدید و مزاحمت می تواند از طریق سیستم های مخابراتی و رایانه ای و یا در محیط فیزیکی صورت بگیرد.

متاسفانه ارتکاب به آزار و اذیت به واسطه ی اینستاگرام، تلگرام و سایر شبکه های اجتماعی رو به افزایش است. پس موضوع نیازمند به پیگیری و رسیدگی  جدی از طرف مراجع قضایی است.

مجازات توهین، تهدید و مزاحمت در شبکه های اجتماعی

در رابطه با مجازات جرایم قابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن باید گفت: چنانچه به افراد در شبکه های اجتماعی، توهین یا فحاشی گردد، مجازات آن 74 ضربه شلاق یا جزای نقدی به مبلغ 50 هزار تا 1 میلیون ریال است.

بدیهی است، چنانچه مزاحمت از طریق انتشار تصاویر خصوصی، ارسال محتویات مستهجن و ارسال تصاویر باشد، از این حیث هم مرتکب قابل پیگیری می باشد.

چنانچه مزاحمت منجر به تهدید قربانی ، اعم از تهدید مالی، آبرویی، جانی یا افشای اسرار قربانی باشد، مجازات آن 74 ضربه شلاق یاحبس از 2 ماه تا 2 سال است و این یکی دیگر از مجازات های جرایم قابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن است.

مجازات مزاحمت های تلفنی شبکه های اجتماعی، حبس از 1 ماه تا 6 ماه است.

شکایت از توهین، تهدید و مزاحمت در شبکه های اجتماعی

متاسفانه قربانیان توهین، تهدید و مزاحمت در شبکه های اجتماعی، معمولا به علت ترس و وحشت از مجرم، از افشای آن خودداری می کنند. اما چیزی که این اشخاص باید بدانند این است که سکوت به ضررشان می انجامد. آن ها برای اقدام دقیق باید با یک وکیل سایبری مشورت نمایند.

شکایت از جرایمقابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن از طریق دادسراهای جرایم رایانه ای است.

بیشترین انگیزه ی جرم در فضاهای مجازی

بیشترین انگیزه ی جرم در فضای مجازی به ترتیب عبارتند از:

  • کسب منافع مالی که از طریق برداشت های غیر مجاز صورت می گیرد. مثل کلاهبرداری هایی که به واسطه ی پیامک انجام می شود. به این صورت که کلاهبردار به مخاطب خود پیامکی در رابطه با برنده شدن در مسابقه، قرعه کشی و دیگر عناوین می فرستد و مخاطب خود را دچار دردسر و سردرگمی می کند.
  • انتقام جویی
  • حسادت
  • جرایم ضد اخلاقی

در خصوص جرایم قابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن باید گفت که در 6 ماهه ی نخست امسال، بیشترین جرایم مربوط به مباحث ضد اخلاقی بوده است. عمده ی این جرایم در تلگرام و اینستاگرام بوده است.

درمورد مدرک تحصیلی مرتکبان نیز باید گفت که حدود 72% این مجرمان زیر دیپلم و دیپلم بوده اند. کمتر از 5% از این افراد مدرک لیسانس و کمتر از 1% مدرک دکتری داشته اند. این امر نشان دهنده ی آن است که هر قدر مدرک تحصیلی و همچنین اشتغال افراد بالاتر رود، میزان ارتکاب به جرایم ضد اخلاقی نیز کاهش می یابد.

درمورد سن این مرتکبان جرایم ضد اخلاقی نیز باید گفت که اکثر این افراد از 21 سال تا 40 سال داشته اند. گفتنی است که حدود 64% جرایم مربوط به شبکه ی اجتماعی تلگرام بوده است.

پزشکان نیز جزو قربانیان کلاهبرداری های اینترنتی هستند

جالب است که بدانید حتی اقشار تحصیلکرده هم در دام کلاهبرداران اینترنتی افتاده اند. آمارها بیانگر این امر است که در جامعه ی پزشکان هم افرادی بودند که با فریب کلاهبرداران به سوی عابر بانک رفته و کلاهبرداران اینترنتی با سوء استفاده کردن از سادگیشان، اقدام به خالی کردن حساب و کلاه برداری از آن ها کرده اند.

برخورد پلیس با کانال تلگرامی اعلام نرخ ارز

در رابطه با برخورد با جرایم قابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن باید گفت که اخیرا پلیس فتا در اقدامی با کانال تلگرامی اعلام نرخ ارز، برخورد نموده است. چرا که مطابق قانون، اعلام نرخ ارز تنها بر عهده ی بانک مرکزی است.

درمورد سایتهای همسریابی نیز باید گفت: سایت های همسریابی زیادی در کشور به صورت غیر قانونی در حال فعالیتند. این سایت ها فعالیت خود را از طریق شبکه های اجتماعی به انجام می رسانند. این گونه سایت های همسریابی نیز از سوی پلیس شناسایی و در حال مسدود شدن هستند.

به بانوان عزیز توصیه می شود که به هیچ وجه عکس های خصوصی و شخصی خویش را در فضاهای مجازی منتشر نکنند. چون که بسیاری از این سودجویان، عکس های شخصی را برداشته و داخل سایت ها و کانال های مختلف به اشتراک می گذارند.

این سودجویان، با یکسری عناوین ضد اخلاقی، برای این افراد، قیمت گذاری نموده و آن را به لینکی برای سرقت اطلاعات بانکی و فیشینگ افراد تبدیل می کنند.

چرا که اشخاص با مشاهده ی این عکس ها ترغیب می گردند که اطلاعات بیشتری را از صاحب عکس بدست آورند. این در حالی است که دریافت نمودن اطلاعات بیشتر در قبال پرداخت مبلغی ناچیز است که با پرداخت های بانکی صورت می گیرد.

مالباختگان هم چون مبلغ پایین است، ترغیب می گردند که آن پول را پرداخت کنند. سپس سودجویان اقدام به خالی کردن کارت بانکی می کنند.

2 thoughts on “جرایم قابل ارتکاب در فضاهای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام و مصادیق آن

  1. ناشناس :

    سلام.اینهمه کانال تزدواج موقت هست که هیچکس بررسی نمی کنه و یک عده آدم سودجو بابت هرآگهی پولهای کلان می گیرن و این کانالها رسما فاحشه خونه هستن و بالای هرآگهی نوشته ساعتی.روزانه.هفتگیو…
    هنینطوری مردم دارن بسوی فساد می تازن و هیچکس هیچکاری نمی کنه.

  2. سید محمود حسینی :

    سلام با افرادی که در کانالهای تلگرامی به ارکان نظام جمهوری اسلامی توهین می کنند.چگونه برخورد می کنید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *