ترک انفاق موضوعی است که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم.

در اکثر موارد زنان زمانی به دنبال شکایت های کیفری می روند که از طرف همسرشان از منزل بیرون شده باشند و یا این که با وجود تمکین زن، مرد به وی نفقه نداده و وی را رها نماید. در چنین مواقعی زنان می توانند با حضور در دادگاه های کیفری، شکایت ترک انفاق نمایند و امیدوار باشند که در این موارد به حق خودشان می رسند. ما در مقاله ی زیر به بررسی ترک انفاق می پردازیم.

روش های اثبات کردن شکایت ترک انفاق

زن در شکایت از ترک انفاق باید جرم ترک انفاق خود را اثبات نماید. مثلا در مواقعی که زن ادعا می کند که شوهرش او را از منزل بیرون کرده و یا مدتی است که به وی نفقه نداده است، این موضوع زمانی برای دادگاه ثابت می شود که یا شوهر در دادگاه به این موضوع اقرار نماید یا این که شهود زوجه ( منظور شهودی است که از سوی زوجه معرفی شده) این مساله را تایید نمایند.

معمولا شهود نیز در دادگاه به این موضوع شهادت می دهند که می دانند که زوجه به علت ترک پرداخت نفقه از سوی همسرش در مضیقه است.

در این میان شهود نیز باید شرایطی داشته باشند. این شرایط عبارتند از:

  • بایستی شناسنامه و یا کارت شناسایی معتبر داشته باشد.
  • از اقوام زن و شوهر نباشد.
  • به اتفاق رخ داده واقف باشد.

شرایط تحقق

شرایط تحقق ترک انفاق به شرح زیر است:

  • تمکین زن: تمکین زن شامل تمکین خاص و عام شده و عدم تحقق آن باعث عدم تحقق جرم می شود.
  • استطاعت مالی مرد: یکی از شرایط وجوب نفقه، استطاعت مالی مرد است. در واقع مجازات ترک انفاق، تنها بر فردی اعمال می گردد که با وجود تمکن و استطاعت مالی، از پرداخت آن امتناع نماید. تشخیص این موضوع نیز به عهده ی دادگاه می باشد.

طبق ماده ی 1198، فردی ملزم به پرداخت نفقه است که بتواند نفقه بدهد و از این حیث دچار مضیقه نگردد.

ترک انفاق در چه حالت مجازات ندارد؟

چنانچه مردی نفقه ی افراد واجب النفقه اش را  به هر دلیلی ترک نماید، جرم انجام داده است. ترک انفاق در یک حالت مجازات ندارد و آن در حالتی است که فرد نتواند انفاق نماید.

ترک انفاق جرمی است که استمرار دارد. به عنوان مثال اگر مردی نفقه ی تیر ماه همسرش را پرداخت نکند و زن این نفقه را در دادگاه از شوهرش اخذ نماید، وی می تواند بلافاصله این شکایت را برای ماه دی نیز مطرح نماید.

برای پیشگیری از طرح شکایت زنان علیه مردان چند راه وجود دارد:

  • مرد می تواند از همسرش بابت دادن نفقه، رسید بگیرد.
  • چنانچه زنی منزل را به حالت قهر ترک نمود، مرد می تواند مبلغی را به عنوان نفقه به حساب او ریزد و فیشش را نزد خودش نگه دارد.
  • مرد می تواند توسط پست بانک پول را به حساب زن بریزد.

گاهی اوقات مردها بعد از شکایت همسر بابت ترک پرداخت نفقه، منزل نامناسبی را برای او تهیه می نمایند و در دادگاه با داشتن این منزل خواستار تمکین زن هستند. این در حالی است که این منزل برای زندگی شرایط خوبی نداشته و فاقد ویژگی منزل مناسب می باشد، در این حالت نیز تصمیم گیری کردن دادگاه نیز به ضرر مرد تمام می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *