استرداد جهیزیه مبحثی است که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم.

طبق قانون تهیه ی اسباب و اثاثیه ی زندگی به عهده ی شوهر است. این در حالی است که در کشور ما طبق رسم و رسوم قدیمی، تهیه ی بخشی یا تمام لوازم زندگی جزء وظایف خانواده ی دختر شناخته می گردد. ما در مقاله ی زیر به بررسی قوانین مرتبط با استرداد جهیزیه می پردازیم.

استردادجهیزیه با سیاهه

چنانچه بر حسب زمان، سرانجام یک زندگی به طلاق و جدایی کشیده شود، غالبا زن به علت مالک بودن، تمایل دارد که جهیزیه اش را با خودش ببرد.

اگر مرد برای بردن جهیزیه ممانعتی ایجاد نکند، زن برای بردن جهیزیه می تواند اقدام نماید که البته این کار طبق سیاهه انجام می شود. سیاهه کاغذی است که در آن لیست تمام جهیزیه توسط شوهر و یا بزرگان فامیل نوشته شده است.

اگرچه در ابتدای ازدواج، تهیه سیاهه چندان جالب نبوده و صورت خوشی ندارد، ولی در زمان جدایی به جهت پیشگیری از ایجاد تنش های بیشتر بسیار موثر می باشد. گفتنی است با وجود سیاهه نیازی به تقدیم کردن دعوی جهیزیه نمی باشد.

چنانچه زن به منظور استرداد جهیزیه سیاهه ای نداشته و شوهر از دادن جهیزیه خودداری کند، زن بایستی در دادگاه، دادخواست استرداد جهیزیه را طرح نماید. در دادگاه زن باید برای استرداد جهیزیه خود، شاهدانی را حاضر نماید که قاضی پرونده طبق شهادت آن ها و شرایط پرونده، رأی صادر نماید.

قانون استرداد جهیزیه چیست؟

چنانچه زن بتواند ثابت کند که جهیزیه ای را به منزل شوهر آورده و از این جهیزیه مقداری از وسایل باقی مانده است، طبق ماده 63، آن تعداد از وسایلی را که مورد استفاده ی زن است، متعلق به زن و آن تعداد از وسایلی را که مورد استفاده ی مرد است، به مرد تعلق خواهد داشت. ما بقی اموال نیز میان زن و مرد مشترک به حساب می آید، مگر در حالتی که خلاف این موضوع ثابت گردد.

زمانی که دعوی استرداد جهیزیه  توسط زن در دادگاه مطرح گردید، دادگاه نیز جلسه ای را برای رسیدگی به پرونده مشخص می کند. قاضی بعد از شنیدن صحبت های طرفین و همچنین اگر ادعای زن مورد قبول مرد بود، مرد را به پرداخت جهیزیه ملزم می کند.

در غیر این صورت، زن باید در دادگاه شاهدانی را برای پرونده ی خود بیاورد. در این صورت، چنانچه شهادت شهود، مورد پذیرش قرار گیرد، حکم استرداد جهیزیه ی زن صادر می گردد و اگر مرد از دادن جهیزیه خودداری به عمل آورد، توسط اجرای احکام اقدام می گردد.

چند نکته در رابطه با استرداد جهیزیه

در رابطه با بردن جهیزیه چند نکته وجود دارد که به ذکر آن می پردازیم:

  • دادگاهی که برای استرداد جهیزیه باید به آن مراجعه کرد شورای حل اختلاف است.
  • از زمان دادخواست تا زمان صدور رأی ممکن است چندین ماه طول بکشد. بنابراین لازم است به همراه خواسته، درخواست استرداد آن را نیز بنمایید تا بلا فاصله بعد از ارائه ی درخواست نهایتا چند روز به وسیله ی اجرای احکام و توسط مأمور کلانتری برای انتقال جهیزیه به محل مورد نظر اقدام نمایید که این کار منوط به پرداخت مبلغی پول به حساب شوراست.
  • برای طرح دعوی به لیست سیاهه ی جهیزیه نیاز است. در صورت نبود سیاهه، فاکتور اجناس جهیزیه و شهادت شهود می تواند در استرداد جهیزیه به زن کمک نماید.
  • برای استرداد جهیزیه بایستی ابتدا در دادگاه خانواده تعیین تکلیف کرده و سپس اموال را جا به جا نمایید. مگر در حالتی که بین زوجین توافقی انجام شده باشد و صورت مجلس هم نوشته شده باشد.
  • در دادگاه حقوقی و کیفری، حکم استرداد جهیزیه متفاوت است.
  • زن در دادگاه باید بتواند ثابت نماید که جهیزیه اش در تصرف خوانده است. در این صورت دادگاه حکم به محکومیت خوانده می دهد و اگر خوانده اظهار نماید که جهیزیه اش تلف شده و مقصر شوهر (خوانده) بوده، دادگاه حکم بر محکومیت شوهر داده و شوهر باید در زمان مناسب، قیمت جهیزیه را پرداخت نماید.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *